Jak stosować wodę termalną? Woda termalna: skład, właściwości i zastosowanie

Woda termalna to kosmetyk, który nie tylko daje przyjemne uczucie chłodu, lecz także ma szereg dobroczynnych właściwości. Jakie jest jego zastosowanie i skład? Jak stosować wodę termalną i jakie są znane źródła wody termalnej?

Woda termalna ‒ właściwości i zastosowanie

Woda termalna pochodzi ze źródeł, które znajdują się nawet sześć tysięcy metrów pod ziemią. Woda, która przepływa przez kolejne warstwy ziemi, gromadzi bogactwo pierwiastków śladowych. W dodatku źródła ogrzewają się od płynącej w głębi ziemi magmy, dlatego pod wpływem ciepła w wodzie zachodzą reakcje, w wyniku których powstają nowe, cenne substancje.

Chociaż kosmetyki z wodą termalną są bardzo skuteczne, nie zastąpią pobytu w kurorcie, który jest niezbędny w przypadku poważnych schorzeń skóry. Tam, oprócz gorących kąpieli i optymalnego klimatu, jest fachowa opieka. Ponadto pośród osób z podobnymi schorzeniami łatwiej zaakceptować chorobę, a dobre samopoczucie to klucz do sukcesu w walce z każdą chorobą.

Na skórę najlepiej działa woda termalna, która zawiera dużo składników, ale w małych ilościach, czyli nisko zmineralizowana (pierwiastki mineralne w nadmiarze mogą podrażniać). Skład wody termalnej zależy od źródła, z jakiego ta została pobrana. Dwa źródła z takim samym zestawem substancji nie istnieją.

W uzdrowiskach kąpiele w wodach termalnych mają wspomagać leczenie trądziku, łuszczycy i atopowego zapalenia skóry (AZS). Doprowadza się je do basenu bez dodatkowego podgrzewania; przy ujściu wszystkie mają temperaturę co najmniej 20°C.

Woda termalna ‒ skład

Woda termalna jest czysta pod względem mikrobiologicznym oraz bogata w różnorodne minerały i mikroelementy, dzięki czemu bardzo korzystnie działa na skórę. Jest hipoalergiczna, a zawarte w niej składniki częściowo odkładają się w warstwie rogowej naskórka, a częściowo przenikają do głębszych warstw skóry, którą koją i leczą. Ostudzona woda termalna, zwana wodą mineralną, stanowi bazę do produkcji bardzo wartościowych kosmetyków.

Jak stosować wodę termalną?

Kremy i balsamy zawierające wody termalne powinny być aplikowane na czystą skórę, najlepiej kilka minut po myciu. Z kolei wodą w sprayu należy spryskać skórę i albo osuszyć ją chusteczką higieniczną po kilku minutach, albo pozostawić ją na twarzy do wyschnięcia. Jeżeli skóra nie jest ściągnięta, mimo że kosmetyk nie został z niej starty, nie trzeba tego robić.

Wodę termalną warto stosować przez cały rok, zwłaszcza gdy w pomieszczeniach zaczynają grzać kaloryfery. Rano i wieczorem można jej użyć zaraz po myciu, na przykład zamiast toniku, z kolei w ciągu dnia odświeży skórę i utrwali makijaż. Sprawdzi się na świeżo wydepilowaną skórę kobiet i skórę po goleniu w przypadku mężczyzn. Ukoi skórę opaloną w solarium i podrażnioną wiatrem. Dermatolodzy stosują wodę termalną po zabiegach, na przykład peelingach chemicznych.

Znane źródła wody termalnej

Jest kilka europejskich źródeł, których wody od dawna znajdują się w wielu kremach i balsamach. Są to kosmetyki o właściwościach nie tylko kosmetycznych, lecz także leczniczych. Oto te najbardziej znane:

  • Avène
    Ta woda pochodzi ze źródła Sainte Odile na południu Francji. Jest niskozmineralizowana ‒ zawiera bogaty zestaw minerałów, które występują w niewielkich ilościach. Charakteryzuje się optymalnym stosunkiem wapnia do magnezu, dzięki czemu stymuluje procesy gojenia. Zawarty w niej krzem wzmacnia naczynia krwionośne, miedź przyspiesza przemianę materii w skórze i działa antybakteryjnie, mangan wspomaga walkę z alergiami, a siarka leczy zmiany trądzikowe. Prowadzone przez kilkadziesiąt lat badania potwierdziły skuteczność stosowania wody Avène w leczeniu łuszczycy, umiarkowanego AZS, stanów zapalnych po zabiegach laserowych, blizn i następstw poparzeń, świądu, świerzbiączki i rybiej łuski. Dzięki temu, że jest to woda nisko zmineralizowana, można stosować ją bezpośrednio na skórę (bez rozcieńczania).
  • Vichy
    Ta woda pochodzi z francuskiego uzdrowiska o tej samej nazwie. Należy do wód chlorkowo-wodorowęglanowo-sodowych oraz zawiera 17 soli mineralnych i 13 elementów śladowych. Ma właściwości nawilżające i łagodzące, koi podrażnienia wywołane przez środki keratolityczne (zmniejszające rogowacenie skóry), na przykład kwas salicylowy, a także niweluje świąd oraz zaczerwienienie skóry wrażliwej, atopowej i z łuszczycą. Ponadto poprawia odporność skóry na działanie wolnych rodników. Dzięki swoim właściwościom znalazła zastosowanie w kosmetykach przeciwzmarszczkowych i antytrądzikowych.
  • La Roche-Posay
    Woda, która pochodzi z tego źródła, to połączenie wody deszczowej (jest powoli filtrowana w warstwach ziemi) oraz bardzo starej wody głębinowej (stanowi bogactwo minerałów i pierwiastków śladowych). Należy do wód nisko zmineralizowanych, a tym, co ją wyróżnia, jest obecność selenu – silnego antyoksydantu, który spowalnia proces starzenia się skóry i działa przeciwzapalnie. Woda La Roche-Posay przyspiesza gojenie się ran, poprawia elastyczność skóry oraz łagodzi zaczerwienienia i świąd.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *