Jakie właściwości kosmetyczne ma gliceryna? Zastosowanie gliceryny w kosmetykach

Często gliceryna jest wykorzystywana przy produkcji kosmetyków, ponieważ poprawia ich konsystencję i wydłuża trwałość. Chociaż intensywnie nawilża i regeneruje skórę, niektórzy mają wątpliwości co do jej zalet. Jakie właściwości ma gliceryna i jakie jest jej zastosowanie kosmetyczne? Jak stosować glicerynę i jakie są przeciwwskazania do jej stosowania?

Gliceryna – właściwości

Gliceryna (inaczej glicerol lub alkohol trójwodorotlenowy) jest produktem ubocznym procesu produkcji mydła. To gęsta, bezbarwna i bezwonna ciecz o słodkawym smaku. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i w alkoholu.

Ze względu na sposób pozyskiwania gliceryna dzieli się na:

  • naturalną, która powstaje wskutek zmydlenia tłuszczu roślinnego (najczęściej oleju palmowego lub kokosowego) lub – rzadziej – zwierzęcego;
  • syntetyczną, którą uzyskuje się z propylenu – gazowego węglowodanu wytwarzanego z benzyny.

Gliceryna – właściwości kosmetyczne

Gliceryna to tani i popularny surowiec stosowany do wyrobu kosmetyków. Jest higroskopijna, co oznacza, że pochłania wodę. Nie rozpuszcza się w tłuszczach, ale stanowi dobry rozpuszczalnik dla nich. Dzięki temu gliceryna sprawdza się jako składnik kremów i pomadek. Ale nie tylko dzięki temu. Gliceryna także łagodzi wysuszające działanie alkoholu etylowego oraz zapobiega wysychaniu kosmetyków i krystalizacji ich poszczególnych składników. Usprawnia proces homogenizacji, który polega na łączeniu się składników tłustych z wodnymi, oraz ma właściwości konserwujące, ponieważ obniża aktywność wody, która jest pożywką dla drobnoustrojów. I wreszcie: łatwo wnika w głąb warstwy rogowej naskórka, a w efekcie ułatwia transport innych substancji odżywczych do wnętrza skóry.

Gliceryna – zastosowanie kosmetyczne

Gliceryna jest dodawana do wielu kosmetyków, takich jak:

  • Kremy nawilżające do twarzy i ciała
    Dzięki temu, że gliceryna gromadzi wodę i wiąże ją w naskórku, zapewnia skórze długotrwałe nawilżenie. Jej działanie utrzymuje się nawet do 24 godzin po aplikacji. Gliceryna zwiększa elastyczność skóry i nadaje jej gładkość.
  • Kremy do rąk i stóp
    Gliceryna zmiękcza zrogowaciałą skórę oraz łagodzi spierzchnięcia i podrażnienia.
  • Kremy do cery dojrzałej
    Gliceryna przywraca skórze elastyczność i napięcie oraz wygładza zmarszczki. Ponadto przyspiesza procesy regeneracyjne i nawilża odwodnioną cerę,
  • Kremy ochronne na zimę
    Gliceryna chroni skórę przed mrozem i wiatrem,
  • Kosmetyki do włosów
    Gliceryna wzmacnia słabe i wypadające włosy oraz nadaje im blask, a także wygładza końcówki. Aby nawilżyć włosy, należy dodać kilka kropel gliceryny kosmetycznej do wybranej maski lub odżywki. Zabieg warto powtarzać, ilekroć kondycja włosów ulega pogorszeniu.
    Gliceryna wykorzystywana w przemyśle jest produkowana głównie syntetycznie, ale sposób wytworzenia nie wpływa na jej działanie na organizm. W składzie kosmetyków kryje się pod nazwą Glycerin. Ponieważ producenci nie muszą umieszczać na opakowaniach informacji, czy gliceryna została wytworzona z tłuszczów roślinnych, czy zwierzęcych, weganie powinni szukać w składzie substancji o nazwie Glycerin vegetal. p

Jak stosować glicerynę?

Gliceryna w czystej postaci jest dostępna w aptece w przystępnej cenie. Można ją dodać do domowej maski do włosów lub uczynić z niej bazę pod sypkie cienie do powiek (w tym celu należy ją wymieszać z wodą w proporcji 1:3).

Gliceryna nadaje się do każdego rodzaju cery, zwłaszcza do cery suchej, atopowej i dojrzałej.

Gliceryna – przeciwwskazania do stosowania

Chociaż gliceryna nie jest toksyczna i ma „obojętny” wpływ na organizm, zdarzają się sporadyczne przypadki uczuleń, które objawiają się czerwoną wysypką. Z całą pewnością kosmetyki na bazie gliceryny są bezpieczniejsze dla skóry wrażliwej niż preparaty z dodatkiem parafiny.

Nie bez znaczenia jest stężenie gliceryny w kosmetykach; jej optymalna zawartość mieści się w przedziale 5-15% – wtedy gliceryna ma działanie nawilżające. Jeżeli jej stężenie przewyższa 25% składu kosmetyku, gliceryna nabywa właściwości odkażających i wysuszających. Co to oznacza? Nałożona na skórę w takim stężeniu i w znacznej ilości chłonie wodę z głębszych warstw naskórka i blokuje pobieranie wody z otoczenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *