Jakie zastosowanie kosmetyczne ma aceton? Objawy zatrucia acetonem

Aceton to nie tylko popularny rozpuszczalnik, lecz także składnik kosmetyków. Jakie właściwości ma aceton i jakie jest jego zastosowanie? Jak stosować aceton i jaki wybrać? Czy aceton jest szkodliwy i może wywoływać skutki uboczne? Jakie są objawy zatrucia acetonem? Czy aceton techniczny i aceton kosmetyczny to ten sam produkt?

Aceton – właściwości i zastosowanie

Aceton to organiczny związek chemiczny. Jest bezbarwny, ale ma bardzo intensywny zapach, którym charakteryzuje się między innymi zmywacz do paznokci.

Aceton jest stosowany przy produkcji barwników, lakierów, leków, farb i środków czystości, na przykład do polerowania mebli. Jest wykorzystywany zarówno w warunkach domowych, jak i w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych. Aceton to popularny rozpuszczalnik, który skutecznie zmywa nie tylko lakier do paznokci, lecz także akryl, hybrydę i tipsy.

Aceton jest produkowany przez ludzki organizm – jego niewielkie ilości znajdują się we krwi i w moczu. U cukrzyków jego zawartość jest wyższa, co przejawia się ich charakterystycznym zapachem z ust. Ponadto aceton występuje w tkankach wielu roślin, na przykład żyta i ziemniaków.

Jak stosować aceton?

Aceton powinien być używany w dobrze wentylowanych pomieszczeniach, ponieważ działa drażniąco na układ oddechowy i oczy oraz może wywoływać bóle głowy. Ponadto jest łatwopalny, dlatego podczas stosowania go nie wolno zapalać świeczek ani palić papierosa.

Po użyciu acetonu należy jak najszybciej pozbyć się wszystkich nasączonych nim wacików i zabrudzonych naczyń, a sam aceton odłożyć w bezpieczne miejsce z daleka od źródła ciepła i ognia.

Jaki aceton wybrać?

Niektóre acetony jedynie zmywają powłokę pokrywającą paznokieć, inne dodatkowo go pielęgnują. Warto zaopatrzyć się w zmywacz wzbogacony w olejki, witaminę A, E i F, oraz wyciąg z aloesu lub keratynę, które zadbają o płytki i skórki wokół nich.

Po zmyciu lakieru z paznokci zaleca się umyć ręce wodą z mydłem i nawilżyć ją kremem lub olejem kokosowym.

Czy aceton jest szkodliwy?

Aceton nie jest toksyczny, nie powoduje uszkodzeń DNA ani nie wykazuje działania rakotwórczego. Mimo to w pewnych dawkach lub warunkach może mieć szkodliwy, a przynajmniej drażniący wpływ na organizm. Jeżeli przypadkowo wypijemy trochę acetonu, jedynie podrażnimy sobie układ pokarmowy, co może skończyć się wymiotami. Nic poważniejszego nie powinno nam się stać, ponieważ aceton jest dobrze metabolizowany przez wątrobę.

Opary acetonu, które wchłaniamy podczas użytkowania, rozprowadzane są po całym organizmie i mogą wywoływać bóle głowy, zmęczenie, rozdrażnienie oraz podrażnienie błon śluzowych nosa, gardła, ust i oczu.

Częste stosowanie acetonu na tej samej powierzchni skóry może spowodować jej trwałe uszkodzenie, na przykład skórki przy paznokciach mogą w końcu stać się zaczerwienione i suche. Niekiedy w tych miejscach rozwija się infekcja. Z tego powodu aceton trzeba trzymać z dala od dzieci. Nie powinno się dopuszczać do kontaktu tej substancji z uszkodzonym naskórkiem i oczami.

Aceton – skutki uboczne

Do zatrucia acetonem może dojść nie tylko po kontakcie z nim, lecz także w wyniku pewnych chorób metabolicznych lub wygłodzenia. Kiedy zasoby węglowodanów są wyczerpane, organizm zaczyna rozkładać tłuszcze na ketony, co prowadzi do kwasicy ketonowej.

Za objawy zatrucia acetonem uchodzą: ból głowy, niewyraźna mowa, letarg, śpiączka, stupor, a w skrajnych przypadkach – zgon. Konsekwencje tego zdarzenia mogą być groźne, dlatego jeżeli podejrzewamy, że mogło dojść do zatrucia acetonem, powinniśmy niezwłocznie skontaktować się z lekarzem.

Aceton techniczny a kosmetyczny

Mamy do wyboru różne rodzaje acetonu, między innymi aceton techniczny i aceton kosmetyczny. Chociaż sama substancja jest ta sama, w acetonie technicznym, przeznaczonym do celów przemysłowych, można znaleźć sporo zanieczyszczeń, które są bardzo szkodliwe dla zdrowia człowieka (w zależności od dawki mogą powodować nieodwracalną utratę wzroku i śmierć). Mowa zwłaszcza o alkoholu metylowym.

Z kolei aceton kosmetyczny jest specjalnie oczyszczony, a często wzbogacony substancjami pielęgnującymi, aromatami i witaminami. Dzięki temu można go stosować do zmywania lakieru i innych ozdób z paznokci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *