Krem nawilżający i jego podstawowe składniki nawilżające

Każda skóra, niezależnie od rodzaju, potrzebuje nawilżenia. Z tego powodu krem nawilżający jest jednym z najpopularniejszych kosmetyków. W zasadzie każdy krem nawilża skórę, bo wszystkie zawierają składniki nawilżające w stężeniu właściwym dla danego typu i problemu cery. Mimo to nie każdy krem jest opatrzony nazwą „nawilżający”. Jakie działanie ma krem nawilżający i które składniki nadają mu nawilżające właściwości?

Krem nawilżający – działanie

Brak regularnego nawilżenia skóry odbija się na jej kondycji i wyglądzie. Chociaż wszystkie kremy zawierają składniki nawilżające, tylko niektóre z nich mają na opakowaniu dopisek „nawilżający”. Określenie „krem nawilżający” odnosi się do najważniejszej funkcji, jaką pełni ten kosmetyk, to znaczy do doraźnej poprawy bilansu wodnego w skórze. Krem nawilżający, wbrew obiegowej opinii, nie wprowadza wody do naskórka, lecz ogranicza jej ucieczkę. Nawilżanie polega na wzmacnianiu barier skórnych, które utrudniają odparowywanie wody, i poprawianiu zdolności wiązania jej w skórze. Krem nawilżający zawiera niewiele fazy tłuszczowej, dlatego szybko się wchłania. Ponadto po jego aplikacji skóra momentalnie staje się miękka, gładka i jędrna.

Podstawowe składniki nawilżające zawarte w kremach

Kwas hialuronowy

Kwas hialuronowy występuje w każdym żywym organizmie. Obok kolagenu i elastyny należy do grupy glukozaminoglikanów, które budują strukturę skóry. Prawie połowa całego kwasu hialuronowego, który znajduje się w ludzkim organizmie, tkwi w skórze właściwej i przestrzeni międzykomórkowej. Z wiekiem jego zawartość maleje, a wraz z nim zmniejsza się ilość znajdującej się w niej wody. Duży rozmiar cząsteczek kwasu hialuronowego uniemożliwia mu dostanie się do skóry – nawet tzw. małocząsteczkowy kwas hialuronowy wnika jedynie do naskórka. Mimo to kwas hialuronowy uznawany jest za jeden z najskuteczniejszych składników nawilżających. Jego cząsteczki nie tylko tworzą na powierzchni skóry wodny film ochronny, lecz także działają w naskórku. Gdy już przenikną przez wierzchnie warstwy naskórka, wiążą w nim wodę; jedna cząsteczka kwasu hialuronowego jest w stanie związać aż 250 cząsteczek wody.

Kolagen

Kolagen to białko, które występuje między innymi w tkance łącznej oraz odpowiada za sprężystość i elastyczność naskórka. W kosmetykach stosuje się hydrolizat kolagenu, który tworzy na skórze hydrofilowy film zapobiegający utracie wody.

Gliceryna

Gliceryna to alkohol trójwodorotlenowy, który poprzez warstwę rogową naskórka wnika w przestrzeń międzykomórkową. W kosmetykach może być stosowana jako substancja nawilżająca lub emolient, który zapobiega wysuszaniu skóry. Gliceryna w stężeniu od 3 do 25 procent nawilża skórę, a w stężeniu powyżej 25 procent odwadnia ją.

Wazelina

Wazelina to mieszanina węglowodorów i zarazem emolient, który zmiękcza i wygładza skórę. Ponadto tworzy na jej powierzchni ochronny film, przez który nie odparowuje wilgoć, dzięki czemu zapobiega jej wysuszeniu.

Parafina

Parafina powstaje z ropy naftowej. Tworzy na powierzchni skóry film ochronny, który zapobiega ucieczce wilgoci. Nie uczula, zawiera bowiem te same węglowodory, które występują w cemencie komórkowym.

Skwalen

Skwalen to cząsteczka z grupy węglowodorów. Występuje w łoju skórnym i w olejach roślinnych, zwłaszcza w oliwie. Działa bakteriobójczo i zabezpiecza skórę przed utratą wody.

Silikony

Silikony to polimery krzemoorganiczne. Oczyszczają skórę z tłuszczu i tworzą na niej trwały, nieprzepuszczalny dla wilgoci film, a przy tym nie zakłócają wymiany gazowej.

Chitozan

Chitozan to pochodna chityny. W kosmetykach występuje pod postacią mleczanów, octanów i cytrynianów. Pozostawia na skórze elastyczny, wodoodporny film.

Mocznik

Mocznik to produkt metabolizmy białek, który występuje w moczu i w pocie. Jego działanie jest uzależnione od stężenia. Jeżeli to ostatnie jest niższe niż 10 procent, mocznik działa nawilżająco, a konkretnie ściąga wodę do komórek i zwiększa jej ilość w warstwie rogowej naskórka.

Glikol propylenowy

Glikol propylenowy znalazł szerokie zastosowanie w kosmetykach nawilżających, ponieważ tworzy na skórze niewysychający film, który nie przepuszcza wody. Obecnie jest rzadko stosowany, ponieważ może przenikać przez skórę i kumulować się w wątrobie.

Ceramidy

Ceramidy to związki chemiczne z grupy lipidów i zarazem podstawowe składniki cementu międzykomórkowego. Z wiekiem ich ilość maleje, co osłabia funkcję ochronną skóry i przyspiesza proces parowania wody. Ceramidy zawarte w kremach uzupełniają naturalnie występujące ceramidy, a w efekcie przywracają skórze prawidłowy poziom nawilżenia i utrudniają odparowywanie wody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *