TOP 5 – najlepsze olejki do cery tłustej, mieszanej, trądzikowej

To tylko na pozór nielogiczne, że naturalne olejki są idealne do cery tłustej i z trądzikiem. Okazuje się, że wiele postaci trądziku można zaleczyć wyłącznie olejkiem. Tymczasem osoby mające cerę problematyczną – tłustą, mieszaną lub trądzikową, często rezygnują z ich stosowania, gdyż uważają, że olej będzie jeszcze bardziej przetłuszczał skórę i działał komedogennie, zapychając pory. Nie jest to prawdą: dobrze dobrany olejek pomoże nie tylko uregulować sebum, ale też różne postacie trądziku i zadba o młodość skóry.Sprawdź, jakie olejki są idealne do pielęgnacji tłustej, trądzikowej i problematycznej cery. Poniżej znajdziesz 5 najlepszych,dzięki którym pozbędziesz się krostek i nie zapchasz porów.

TOP 5 – najlepsze olejki do cery tłustej, mieszanej, trądzikowej

Pamiętaj!
Najlepszymi olejami do pielęgnacji skóry mieszanej, trądzikowej i tłustej są oleje schnące, które zawierają powyżej 50% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – mowa o kwasach tłuszczowych omega-3 (WNKT Ω-3) oraz kwasach tłuszczowych omega-6 (WNKT Ω-6). Najczęściej są to oleje lekkie, które szybko wchłaniają się w skórę i włosy. Jeśli masz problemy z pojawiającymi się wypryskami, sprawdź, jaki olejek na trądzik wybrać.

1.Olej jojoba

Olej jojoba to właściwie płynny wosk. Jest niezwykły, charakteryzuje się zupełnie odmiennym składem kwasów tłuszczowych od większości olejów roślinnych. Znamienne w pielęgnacji jest to, że olej jojoba budową chemiczną jest zbliżony do ludzkiego sebum, więc doskonale sprawdza się w pielęgnacji każdego rodzaju skóry, w tym cery tłustej, mieszanej i trądzikowej – idealnie dostosowuje się do jej potrzeb. W składzie zawiera skwalen, fitosterole, witaminy E i F, kwasy tłuszczowe.
Doskonale się wchłania i przenika w głąb komórek skóry, nie przeciąża jej ani nie przetłuszcza. Olej jojoba to jeden z najdoskonalszych olejków na trądzik. Warto włączyć go do codziennej pielęgnacji cery.

Olejek jojoba właściwości i działanie
  • reguluje poziom sebum;
  • przyczynia się do mniejszego przetłuszczania się skóry;
  • nawilża i koi skórę suchą;
  • nie zatyka porów i nie powoduje powstawania zaskórników;
  • doskonale się wchłania;
  • skuteczny olej na trądzik;
  • łagodzi stany zapalne;
  • przyspiesza gojenie drobnych ran;
  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze;
  • przyspiesza i ułatwia regenerację skóry;
  • ma właściwości antyoksydacyjne;
  • chroni skórę przed działaniem wolnych rodników;
  • zmiękcza i nawilża skórę;
  • odżywia i wygładza;
  • chroni przed działaniem czynników zewnętrznych.
2. Olej Perilla z pachnotki

Olej z pachnotki nie tylko leczy trądzik, lecz dodatkowo ma potencjał antyoksydacyjny i doskonale chroni skórę przed procesami starzenia. To produkt niezapychający porów skóry, świetnie sprawdza się w pielęgnacji cery mieszanej, tłustej i trądzikowej. Olej z pachnotki, jako jedyny tak dobrze leczy trądzik młodzieńczy, hamując rozwój bakterii odpowiedzialnych za jego rozwój. Skład oleju z pachnotki to głównie kwasy tłuszczowe z grup omega-3, omega-6 i omega-9, a także flawonoidy, antocyjany i związki fenolowe.

Olej z pachnotki właściwości i działanie
  • działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie;
  • zapobiega powstawaniu zaskórników;
  • hamuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za trądzik młodzieńczy;
  • wyjątkowo skuteczny olejek na trądzik;
  • rozjaśnia przebarwienia;
  • wyrównuje koloryt skóry;
  • spowalnia proces starzenia się skóry;
  • łagodzi podrażnienia i przyspiesza gojenie ran;
  • wspomaga regenerację, ujędrnia i uelastycznia skórę;
  • przyspiesza produkcję kolagenu i elastyny;
  • wzmacnia funkcje obronne skóry
  • działa hamująco na rozwój propionibacterium acnes – bakterii;
  • odpowiedzialnej za trądzik młodzieńczy;
  • wzmacnia naczynia krwionośne.
3. Olej z pestek malin

Olej z pestek malin to nie tylko doskonała broń do walki z trądzikiem, ale też tzw.“żelazko na zmarszczki”- świetnie wygładza pierwsze linie i bruzdy na twarzy. Wyróżnia się bardzo wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych: kwasu linolowego i alfa-linolenowego.
Jego działanie opiera się też na dużym stężeniu witaminy E, karotenoidów, flawonoidów i kwasu elagowego o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwbakteryjnych. Olej z pestek malin jest dość gęsty i długo się wchłania, lecz nie zatyka porów skóry i nie powoduje zaskórników.

Olej z pestek malin właściwości i działanie
  • usprawnia pracę gruczołów łojowych;
  • zmiękcza i nawilża skórę;
  • nie zatyka porów skóry;
  • zapobiega zaskórnikom;
  • działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie;
  • zwalcza trądzik;
  • chroni skórę przed UV – zawiera naturalny filtr SPF;
  • łagodzi stany zapalne i podrażnienia;
  • przyspiesza gojenie się skóry;
  • działa lekko rozjaśniająco, zwalcza przebarwienia;
  • zapobiega utracie wilgoci przez skórę;
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne;
  • spowalnia proces starzenia się skóry;
  • przyspiesza proces regeneracji;
  • ujędrnia i wygładza;
  • działa antyseptycznie.
4. Olej lniany

Olej lniany to jeden z najlepszych olejów, polecanych do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Ma dużą zawartość kwasów omega-3 i omega-6 (występujących w idealnych proporcjach), oraz kwasu omega-9, witamin B i E, białka, cynku i wapnia. Dodatkowo szybko się wchłania i nie działa komedogennie na skórę.

Olej lniany właściwości i działanie
  • normalizuje wydzielanie sebum;
  • hamuje przetłuszczanie się skóry;
  • łagodzi i leczy stany zapalne;
  • nawilża i odżywia;
  • zapobiega powstawania zaskórników;
  • leczy blizny potrądzikowe;
  • koi i łagodzi podrażnienia;
  • wspomaga proces regeneracji skóry;
  • przyspiesza gojenie ropnych wyprysków;
  • zmniejsza zaczerwienie skóry.
5. Olej konopny

Olej konopny jest jedynym, który charakteryzuje się idealną proporcją NNKT; te zaś pełnią kluczową rolę w metabolizmie lipidów w organizmie człowieka. Ma on silne działanie odżywcze, immunostymulujące, regeneracyjne i przeciwstarzeniowe.
Olej konopny jest niezastąpionym kosmetykiem: wpływa korzystnie na strukturę i wygląd skóry, uelastycznia ją i przywraca jej ładny koloryt.
Łagodzi on wszelkiego typu podrażnienia i stany zapalne jak egzema, łuszczyca. Dzięki swojemu przeciwalergicznemu działaniu stosowany jest nawet w kosmetykach dla dzieci. Polecany do skóry dojrzałej, tłustej z trądzikiem oraz przy zapaleniach skórnych.

Olej konopny właściwości i działanie
  • normalizuje wydzielanie sebum;
  • zmniejsza skłonność skóry do wyprysków;
  • łagodzi swędzenie i łuszczenie się naskórka;
  • koi i regeneruje wrażliwą skórę;
  • nawilża i poprawia elastyczność;
  • pomaga zachować młody wygląd cery;
  • wzmacnia strukturę skóry;
  • idealnie pielęgnuje skórę tłustą, nadmiernie przetłuszczającą się i trądzikową;
  • wyrównuje koloryt skóry i redukuje przebarwienia;
  • odmładza cerę dojrzałą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *