Olejek z otrąb ryżowych – zdradzamy jego cudowne właściwości kosmetyczne

Olejek ryżowy to czołowy kosmetyk Japonek – z powodzeniem używają go do pielęgnacji ciała, twarzy i włosów. Jego kluczowym i wyjątkowym składnikiem jest gamma-oryzol, który ma silniejsze działanie przeciwutleniające niż witamina E. Jakie jeszcze sekrety skrywa w sobie olejek z otrąb ryżowych? Dlaczego jest tak doskonałym kosmetykiem?

Olejek z otrąb ryżowych według INCI: oryza sativa oil

Olejek ryżowy otrzymuje się z otrąb ryżowych, czyli z brązowej, wierzchniej otoczki, usuwanej w trakcie produkcji białego ryżu. Otręby ryżowe okazały się cennym źródłem wielu ważnych dla skóry i włosów substancji pielęgnacyjnych. Co zawiera olejek z otrąb ryżowych?

Olejek z otrąb ryżowych – skład

Olej z ryżu jest produktem wyjątkowym, ponieważ ma nietypowy skład. Jego działanie silnie upiększające i odmładzające kryje się w gamma-oryzanolu. Jest to połączenie kwasu ferulowego, fitosteroli i innych cennych dla skóry substancji organicznych.

Fitosterole mają bezpośredni wpływ na podtrzymanie dobrej kondycji skóry, ponieważ ograniczają rozpad kolagenu i elastyny, czyli dwóch substancji odpowiadających za jej młodość i jędrność.

Kwas ferulowy to jeden z silniejszych, znanych i naturalnych związków o działaniu anty-aging. Ma on również właściwości depigmentacyjne, usuwa wszelkie przebarwienia i plamy pigmentacyjne z naskórka, rozjaśnia skórę, dba o odpowiedni poziom jej nawilżenia.

Okazuje się, ze gamma-oryzanol jest silniejszym antyoksydantem, niż witamina E, powszechnie okrzyknięta „witaminą młodości”. Olejek z otrąb ryżowych zawiera również ceramidy, które dbają o jędrność skóry, wygładzają ją i zapobiegają wiotczeniu oraz zmarszczkom grawitacyjnym. Jeśli szukasz w kosmetykach naturalnych koenzymu Q10, to wiedz, ze właśnie w oleju ryżowym znajdziesz go w dużym stężeniu. Koenzym Q10 spłyca drobne zmarszczki i opóźnia procesy starzenia się skóry.

Olejek z otrębów ryżowych nadaje się również do pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej: łagodzi stany zapalne, leczy i koi, uspokaja cerę, dba o odpowiedni poziom sebum, reguluje pracę gruczołów łojowych domyka pory skóry i pozostawia ją gładką. Olejek leczy też zmiany trądzikowe zapobiegając powstawaniu nowych krostek.

Olejek z otrąb ryżowych – zastosowanie kosmetyczne

Olejek ryżowy można stosować zarówno na twarz i ciało, jak i na włosy. Wiele kobiet używa go także do pielęgnacji paznokci codziennie wcierając go w płytkę.

Olejek z otrąb ryżowych na twarz

Olejek jest hypoalergiczny, nie podrażnia ani nie uczula, więc może być stosowany do każdego rodzaju cery. Ze względu na swoje właściwości anty-aging w szczególności poleca się go do skóry dojrzałej, oraz wrażliwej i skłonnej do alergii. Sprawdzi się również w leczeniu zmian trądzikowych.

Olejek można nakładać bezpośrednio an twarz (najlepiej na noc, w formie serum do twarzy – podczas snu wchłanialność skóry jest większą, co zapewnia intensywniejszą pielęgnację), lub mieszać z wybranym kremem pielęgnacyjnym.

Olej z otrąb ryżowych świetnie się sprawdzi w pielęgnacji męskiego zarostu, a także złagodzi podrażnienia po goleniu.

Olejek dobrze się wchłania i nie przetłuszcza skóry. Osoby z suchą skórą mogą go używać jako bazy pod makijaż. Olej ryżowy nadaje się też jako składnik sypkich masek (np. maseczek z glinki). Wystarczy rozrobić z nim proszek, a powstałą papkę nałożyć na twarz. Zintensyfikuje on działanie glinki. Jet również świetnym kosmetykiem na lato, ponieważ zawiera naturalny filtr UV zabezpieczający skórę przed fotostarzeniem.

Olejek z otrąb ryżowych na włosy

Olej ryżowy jest idealny do pielęgnacji włosów o średniej porowatości, czyli osłabionych, cienkich, matowych, puszących się z tendencją do wypadania. Witamina E, fitosterole, dobre kwasy tłuszczowe (w tym cenny kwas ferulowy) poprawiają stan skóry głowy, naprawiają uszkodzenia na powierzchni włosa, zabezpieczają pasma przed zniszczeniem i niekorzystnym działaniem czynników zewnętrznych, wzmacniają cebulki włosowe i wpływają na ich zdrowy wzrost.

Olejek z otrąb ryżowych ma dobrą wchłanialność i nie przeciąża włosów, dobrze się zmywa po olejowaniu i ładnie nabłyszcza włosy. Można go też stosować do zabezpieczenia samych końcówek włosów, by zapobiec ich rozdwajaniu.

Antyutleniające właściwości oleju sprawiają, że skóra głowy jest czysta, a poziom sebum wyrównany. Regularnie olejowane włosy przestają się przetłuszczać w nadmiarze, a nadmiernie przesuszony skalp jet odpowiednio nawilżony. Innymi słowy olej z otrąb ryżowych przynosi ukojenie skórze i zapewnia jej równowagę lipidową.

Olejek ryżowy w pielęgnacji włosów można stosować na wiele sposobów: najczęściej nakłada się go samodzielnie na włosy i skórę głowy, ale można też zmieszać go z ulubioną odżywką, maską do włosów lub naparem ziołowym, aby otrzymać wcierkę o właściwościach regenerujących. Inną powszechnie stosowaną metodą jet wykonanie mgiełki do włosów bez spłukiwania: olejek należy zmieszać z dużą ilością ziołowego naparu, soku z aloesu lub hydrolatem i rozpylać na wilgotne włosy po myciu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *