Najpopularniejsze zioła w kosmetyce – ich działanie Cię zaskoczy!

Pewnie już to wiesz, ale powtórzymy: nic nie działa na urodę lepiej niż “niezłe ziółko” – pokrzywa, lawenda czy skrzyp od stuleci pomagają kobietom wyglądać wspaniale i czuć się pięknie. Do dziś ziołowe ekstrakty są jednymi z najbardziej cenionych kosmetyków naturalnych. Dodaje się je do kremów, maseczek, a wiele po prostu wypija w formie naparów. Są też doskonałymi płukankami na osłabione, matowe włosy. Chcesz poznać 5 najlepszych ziół do pielęgnacji włosów, twarzy i ciała?

TOP 5 – najlepsze zioła w kosmetyce

1. Pokrzywa – właściwości kosmetyczne

Nie wiemy, w jaki sposób w tak niepozornej roślince pomieściło się tyle witamin, minerałów i mikroelementów. Pełno w niej wszystkiego – od witaminy A, C, E przez te z grupy B, aż po żelazo w dużym stężeniu, siarkę oraz krzem.
Ekstrakt z liści pokrzywy działa antybakteryjnie, reguluje metabolizm skóry, a to oznacza, że hamuje nadmierny łojotok i poprawia krążenie podskórne. Pokrzywa ma znaczenie w pielęgnacji cery trądzikowej oraz w przypadku włosów cienkich, przetłuszczających się, wypadających i z łupieżem. Doskonale wzmacnia też paznokcie, dlatego warto codziennie wypijać napar z pokrzywy – po miesiącu nie poznasz swoich włosów: staną się mocne, błyszczące i sprężyste.

2. Lawenda – właściwości kosmetyczne

Najcenniejszym składnikiem pozyskiwanym z pachnących, pięknych kwiatów lawendy jest olejek eteryczny. W jego składzie znajduje się m.in. octan linalolu, linalol, lawandulol, ocymeny, octan lawendulolu, β-linalol, geraniol, garbniki, związki trójterpenowe, flawonoidy, fitosterole, kumaryny i fenolokwasy. Za tymi obco brzmiącymi słowami kryje się jedno: pielęgnacja na najwyższym poziomie.
Olejek lawendowy ma szerokie zastosowanie w pielęgnacji różnych typów cery: od młodej, trądzikowej, przez normalną, aż po dojrzałą czy wrażliwą.
Szczególnie polecany jest jednak do skóry dojrzałej: ma działanie regenerujące, wygładzające oraz antyoksydacyjne. Z uwagi na właściwości przeciwzapalne i antyseptyczne olejek lawendowy jest stosowany również często przy cerach tłustych i trądzikowych: zmniejsza nadmiar sebum, zwęża ujścia gruczołów łojowych, a także pomaga pozbyć się zmian trądzikowych oraz zapobiega pojawianiu się nowych krostek. Doskonale koi też skórę po oparzeniach słonecznych.

3. Skrzyp polny – właściwości kosmetyczne

Skrzyp to źródło wielu cennych dla organizmu substancji o działaniu prozdrowotnym, do których należą m.in. flawonoidy, związki mineralne, kwasy organiczne czy sterole roślinne.
Na szczególną rolę odgrywa zawarta w nim krzemionka, której właściwości wykorzystuje się w preparatach na wzmocnienie włosów, skóry i paznokci. W skrzypie znajduje duża ilość rozpuszczalnych w wodzie związków krzemu – do 10%. Sporo krzemu znajduje się też we włosach i skórze, co zapewnia im odpowiednią wilgotność i sprężystość. Dlatego dostarczanie go organizmowi w codziennej diecie (najlepiej pod postacią naparów, a włosom np. jako wcierki) zapobiega przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek, zapewnia odpowiednią regenerację tkanek, a przede wszystkim usprawnia tworzenie tkanki łącznej, czyli również kolagenu i elastyny, które odpowiadają za młodość i jędrność skóry.

4. Rumianek – właściwości kosmetyczne

Rumianek zawiera dużą ilość antyalergicznego chamazulenu, a także łagodzącego alfa-bisabololu – dlatego biały kwiatek jest tak cenną w kosmetyce substancją; najlepiej sprawdza się w pielęgnacji cery wrażliwej i skłonnej do podrażnień, zadba też o delikatną skórę dzieci. Działa antyseptycznie, koi podrażnienia, przyspiesza regenerację skóry, goi blizny potrądzikowe i inne zmiany skórne.
Rumianek cechuje się też wysoką zawartością witaminy C, dlatego pomaga zwalczać wolne rodniki, które są bezpośrednią przyczyną starzenia się skóry. Stosowany pod oczy delikatnie rozjaśnia skórę i koi zmęczone powieki.
Zawarta w zielu rumianku witamina B3, zwana też niacyną, wzmacnia naczynka krwionośne, a także jest skuteczną bronią w walce ze zmianami trądzikowymi skóry. Rumianek używany w formie toniku do twarzy odświeża cerę i uspokaja zaognione miejsca, zwalcza zaczerwienienia i pomaga zlikwidować potrądzikowe blizny. Często stosowany jest jako kompres na rany, słoneczne poparzenia czy owrzodzenia, złagodzi ból i świąd, zapobiega rozwojowi bakterii oraz przyspiesza proces leczenia zmienionej skóry. Jest chętnie wykorzystywany jako składnik szamponów do włosów, ponieważ sprawnie koi wrażliwą skórę głowy, a ponadto zapobiega przetłuszczaniu włosów oraz powstawaniu łupieżu.

5. Pietruszka – właściwości kosmetyczne

W kosmetyce – podobnie jak w kuchni – pietruszka jest bardzo popularnym zielem. Do pielęgnacji wykorzystuje się jej korzeń, nać, a nawet nasiona. Dzięki zawartym w niej cennym substancjom doskonale rozjaśnia skórę i usuwa przebarwienia, a szereg antyoksydantów sprawia, że pietruszka zmniejsza i wygładza zmarszczki, nawilża, a także wzmacnia naczynka krwionośne. Jest ona idealna do cery dojrzałej, zmęczonej, szarej i naczynkowej.
Na tym jednak nie kończą się dobrodziejstwa kosmetyczne pietruszki – z pewnością polubi się z nią również młoda cera, ponieważ pomaga ona w walce z trądzikiem i równoważy poziom sebum na skórze tłustej. Pietruszka tonizuje, koi podrażnienia i leczy stany zapalne, a także odświeża cerę.
Co więcej – pietruszka wpływa korzystnie na skórę całego ciała i doskonale dba o włosy.
Sok z pietruszki wcierany w skórę głowy i włosy wzmacnia, regeneruje, odżywia i hamuje wypadanie, a nawet przyspiesza włosów (sok z pietruszki można dodać również do szamponu).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *